Gyors és hatékony tanulás

Ha tanulásról van szó, nincsenek csodamódszerek, amikkel egy éjszaka alatt fel tudsz készülni kompletten egy vizsgára, viszont ha szorít az idő és akár a halogatás vagy más okok miatt nehezebben ülsz neki tanulni, vannak technikák amivel könnyebbé és hatékonyabbá tudod tenni a folyamatot és gyorsabban fel tudod dolgozni a tananyagot. Ebben a cikkben nézünk erre néhány technikát.

A Pomodoro technika

Ez inkább egy idő-menedzsment technika, mintsem a konkrét tanulással kapcsolatos módszer. A halogatás és a kezdeti „nincs kedvem tanulni” problémakör megoldására van.

A technika

Állíts be egy időzítőt 25 percre, majd kezdj el tanulni, ne foglalkozz mással. Zárja be/ki minden más zavaró tényezőt és koncentrálj a tanulásra. Ha letelt a 25 perc, tarts 10 perc szünetet.

Erre már számos oldal létezik, angolul keresve a Pomodoro timer kulcsszóra számos ilyen időzítőt ki fog dobni, pl. ez vagy ez is jó.

Ez a technika annak apropóján alakult ki, hogy az az időszak, amikor maximális fókuszban tudsz lenni, korlátozott. A diákok ezért fáradnak el agyilag egy 45 perces óra végére. Természetesen egyetemen ez az idő már kitolódik 1.5 órára és azt is hozzá kell tenni, hogy ez egyénenként változó és nincs konszenzus arra vonatkozóan, hogy ez az idő pontosan mennyi.

Én a 25 perc fókuszt személy szerint kevésnek gondolom, az én tapasztalatom szerint a kezdeti halogatós fázison ez a technika segíthet átlendülni, hogy belekezdjen az ember a tanulásba, de utána növelhető az idő 30 perc – 1.5 óra + szünet időintervallumokra. De ez egyénenként teljesen változó, meg kell találni neked mi működik.

Pro tipp: Ha tanulás közben valami megzavarna, akár üzenet vagy bármi, és csak arra tudsz gondolni, akkor írd le egy lapra a zavaró tényezőt, tehát pl.: XY írt nekem, majd ha letelt az időzítő, akkor foglalkozz a leírt eseménnyel.